Boos en opstandig gedrag

Ieder kind is wel eens boos. Bij sommige kinderen neemt dit echter heftigere vormen aan. Een puber die geen grenzen meer accepteert. Een kind dat schreeuwt en scheldt of zijn handen niet thuis kan houden. Het zijn gedragsproblemen die niet toelaatbaar zijn.

Waar wordt aan gewerkt?

Bij de handeling van boos en opstandig gedrag wordt gekeken naar:

  • De leeftijd/leeftijdsfase van het kind
  • Is er een achterliggende oorzaak voor het gedrag (bijv. scheiding van zijn ouders, onzekerheid, trauma)?
  • Hoe is de thuissituatie/schoolsituatie?

Bij een peuter zal er ingezet worden op ouderbegeleiding. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd kijken we wat het meest passend is. Dit hangt af van de oorzaak van het opstandige gedrag. Bij een puber wordt meestal gewerkt met een combinatie van ouderbegeleiding en individuele behandeling. Ook gezinsgesprekken zijn mogelijk. Vaak wordt er ook contact opgenomen met school.

Voor wie?

Kinderen van alle leeftijden kunnen baat hebben bij behandeling  van boos en opstandig gedrag. Afhankelijk van de leeftijd wordt ingezet op ouderbegeleiding en/of kindbegeleiding.

Algemeen

Behandeling van boos en opstandig gedrag vraagt om maatwerk, daarom wordt deze begeleiding altijd individueel aangeboden. Na de aanmelding wordt er zo snel mogelijk een eerste afspraak ingepland.