Missie
Hulp bieden aan kinderen, jongeren en hun ouders bij sociaal-emotionele problemen. Dit doen we via:
- Behandeling en onderzoek;
- Ambulante begeleiding;
- ZorgOnderwijs (traject voor thuiszitters).
Visie
Centrum Het Antwoord opereert tussen basis en specialistische GGZ. Dit doen we met een gespecialiseerd team, waarin we multidisciplinair binnen het familiesysteem werken.
Groei is geen streven, maar het team medewerkers moet voldoende groot zijn om de hulp in al zijn facetten te kunnen bieden en te zorgen dat we zo snel als mogelijk de hulp kunnen inzetten. Dit in de regio Hoorn, Zwaag en Heerhugowaard. Voor medewerkers willen we een fijne werkplek creëren, waar medewerkers zich kunnen ontwikkelen en waar aandacht is voor zelfzorg.
Strategie
Om de vastgestelde missie en visie te kunnen waarmaken, heeft de organisatie de volgende waarden vastgesteld.
Systeemgericht werken
Centrum Het Antwoord ziet het gezin en de omgeving als uitgangspunt van de behandeling. Niet alleen het kind wordt behandeld, maar er wordt naar het gehele systeem gekeken. Ouders worden altijd intensief bij de behandeling betrokken. Een goede uitleg over de problematiek van het kind of de dynamiek binnen het gezin maakt ouders zelf verantwoordelijk voor het oplossen ervan. De hulpverleners van Centrum Het Antwoord nemen een probleem niet over van ouders, maar kijken samen met ouders naar een passende interventie. Centrum Het Antwoord wil graag het kind, maar ook het systeem rondom het kind in de eigen kracht zetten. Een sterk systeem helpt het kind om verder te komen.
Vraaggericht
De hulpverleners van Centrum Het Antwoord werken vraaggericht. Daaronder wordt verstaan dat er goed wordt geluisterd naar de hulpvraag van ouders en kind, maar ook van bijvoorbeeld school of een verwijzer. Dit is het uitgangspunt voor diagnostiek en behandeling. De vraag staat altijd centraal. Er komen veel doorverwijzingen van huisartsen en praktijkondersteuners, ook scholen verwijzen veelvuldig door. Vroeg-signalering en tijdig de juiste diagnose stellen is van belang om problemen snel op te lossen.
Preventief
Tijdige signalering en behandeling en/of begeleiding voorkomt de noodzaak van intensieve, dure behandeling. Door bijvoorbeeld angstklachten in een vroeg stadium te behandelen en/of te begeleiden en ouders handvatten te geven hoe hiermee om te gaan, kan voorkomen worden dat er bij een kind een angststoornis ontstaat.
Laagdrempelig
Ouders nemen vaak zelf het initiatief om naar Centrum Het Antwoord toe te komen. Het wordt in de regio ervaren als laagdrempelige hulpverlening. De stap voor ouders om contact op te nemen en hun kind of zichzelf aan te melden is niet groot. Het laagdrempelige karakter ervan wordt mede bepaald door de sfeer binnen Centrum Het Antwoord. Kinderen en ouders vinden het prettig om te komen. Hulpverleners van Centrum Het Antwoord vinden dit een belangrijke voorwaarde om goede hulpverlening te kunnen leveren. Het brede aanbod van Centrum Het Antwoord is ook een belangrijke factor in de laagdrempeligheid. Soms is het niet duidelijk of de oorzaak van een probleem bij een cliënt een leerprobleem is of dat het meer op het psychologische vlak ligt. Ook als dit onderscheid door een verwijzer of door ouders moeilijk te maken is, kan er worden doorverwezen naar Centrum Het Antwoord. Binnen de regio worden moeilijk door te verwijzen kinderen vaak doorgestuurd naar Centrum Het Antwoord, omdat hier middels goede diagnostiek gekeken kan worden waar de kern van het probleem ligt.
Samenwerking
Hulpverleners moeten met elkaar samenwerken en niet binnen hun eigen praktijk blijven kijken. Contact hebben met elkaar zorgt ervoor dat cliënten niet van het kastje naar de muur gestuurd worden, maar dáár terecht komen waar ze het beste behandeld kunnen worden. Hulpverleners van Centrum Het Antwoord hebben een goed beeld van de sociale kaart van West-Friesland. De contacten met andere instanties zijn goed. Er wordt nauw samengewerkt met onder andere:
- Verwijzers (wijk-/gebiedsteams);
- Scholen;
- Huisartsen en POH’ers;
- Andere praktijken en instellingen.
Kortdurende hulpverlening
Hulpverlening dient zo kort als mogelijk te zijn. Hulpverlening moet niet de eigen verantwoordelijkheid van kinderen, jongeren en hun ouders overnemen, maar hen juist sterker te maken. Door vraaggericht te werken wordt er niet onnodig lang behandeld. Korte trajecten met evidence based en best practice methodes zijn het meest effectief. Bij Centrum Het Antwoord wordt vanuit deze filosofie gewerkt.
Eigen kracht
De hulpverleners die werkzaam zijn bij Centrum Het Antwoord hebben altijd gewerkt volgens het eigen kracht-principe. Dat is een belangrijk uitgangspunt van de filosofie van Het Antwoord. Onder eigen kracht wordt verstaan:
- Ouders versterken in hun opvoedingsvaardigheden;
- Ouders zelfvertrouwen geven en ze het gevoel geven het zelf te kunnen;
- Samen met ouders kijken naar wat er verbeterd kan worden;
- Ouders serieus nemen in hun vragen, zorgen en onzekerheden;
- Luisteren naar kinderen en jongeren zonder te oordelen en direct te vertellen wat ze anders moeten doen;
- Kinderen en jongeren zelf naar oplossingen voor hun problemen te laten zoeken, uiteraard onder begeleiding en met passende, best practice-methodes.
Centrum Het Antwoord onderschrijft de visie van de gemeentes om cliënten in hun kracht te zetten en kortdurende hulpverlening te bieden.